Haber

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bulunuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni yılda herkesin ortak bir asgari fiyat üzerinde anlaşmasını umduğunu söyledi.

Işıkhan, Bakanlığının 2024 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Kurulu’nda sunarken, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında aldıkları tedbirlerle yaraları hızla sararak normalleşme sürecine girdiklerini belirtti. hızlıca.

Bu çerçevede alınan tedbirlere değinen Işıkhan, kısa çalışma ödeneği kapsamında deprem bölgesindeki yaklaşık 110 bin vatandaşa toplam 1 milyar lira ödeme yapıldığını belirtti.

Işıkhan, nakit fiyat desteği kapsamında 81 bin vatandaşa yaklaşık 695 milyon lira ödeme yapıldığını belirterek, depremde uygulanan Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında 57 bin 57 kişiye 6 milyar 912 milyon lira tahsis edildiğini kaydetti. bölge.

Kovid-19 salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı, Filistin-İsrail çatışması gibi ülke ekonomilerini derinden etkileyen olayların yaşandığına işaret eden Işıkhan, birçok ülkede işgücü piyasalarındaki yapısal sorunların devam ettiğini, istihdam ve istihdamın devam ettiğini söyledi. uçurumlar genişliyor, sosyal eşitsizlikler derinleşiyor, kalite ve beceri uyumsuzlukları devam ediyor. Kaynakların aktif kullanımını engellediğini belirtti.

“İstihdam ve işgücüne katılımda artış eğilimi devam ediyor”

Vedat Işıkhan, Bakanlığımızın küresel koşulları analiz ederek ve ülkenin yapısal dinamiklerini dikkate alarak “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla daha güçlü, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir sosyoekonomik kalkınmayı teşvik etmeye yönelik politikaları uygulamaya devam ettiğini söyledi.

Nihai hedeflerinin bu yüzyılı emeğin, yatırımın, üretimin, istihdamın, büyümenin, kalkınmanın ve refahın yüzyılı haline getirmek olduğunu vurgulayan Işıkhan, “Küresel ve bölgesel düzeyde yaşanan jeopolitik gerilimlere, ekonomik dalgalanmalara ve salgın hastalıklara rağmen” Doğal afetler, su, gıda ve enerji krizleri, “Ülkemiz istihdam ve işgücüne katılımdaki artış eğilimini sürdürmeyi başardı. Bu kapsamda 2028 yılı sonuna kadar 5 milyon ilave istihdam sağlayarak işsizlik oranımızı yüzde 7,5’e düşürmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, temel amaçlarının, istihdam ve çalışma hayatı alanında özel politikalara ihtiyaç duyan gruplar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerine, iş sağlığı ve güvenliğinin uygun olduğu koşullarda, yeterli gelire sahip iş olanakları sağlamak olduğunu vurguladı. güvenliği sağlanır.

Hiçbir şekilde memur, emekçi, ücretli ve emeklileri enflasyona maruz bırakmadıklarını belirten Işıkhan, “21 yıldır bu konuda asla taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz.” söz konusu.

Çalışma hayatının tüm paydaşları için yeşil ekonomiye geçişin en adil kurallarla gerçekleşmesi için çalışmalarını hızla sürdürdüklerini anlatan Işıkhan, tüm sendikaları desteklediklerini ve bu bağlamda istihdam oranının artırılmasına önem verdiklerini belirtti. sendikalaşma.

Sendikalı personel ve memur sayısı

Sendikal hak ve özgürlüklere ilişkin yaptıkları düzenlemeleri hatırlatan Vedat Işıkhan, “2013’te yüzde 9,21 olan sendikalaşma oranı 2023’te yüzde 14,76’ya, 2013’te 1 milyon olan sendikalı işçi sayısı ise 2 milyona ulaştı” dedi. 421 bin 940 kişi. “Memur sendikalarında 2002 yılında yüzde 47,94 olan sendikalaşma oranı 2023 yılında yüzde 74,54’e yükseldi. Sendikalı memur sayısı ise 2 milyon 130 bin 644.” bilgisini verdi.

Asgari ücretin en son personel ve patron kesiminin oybirliğiyle 11 bin 402 liraya çıkarıldığını hatırlatan Işıkhan, “Böylece 2002’de 184 lira olan bu rakamı reel olarak yüzde 237 artırdık. Komisyonumuz” dedi. 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için Aralık ayı başında tekrar toplanacak. Herkes “Umarım mutabakata varılan bir miktara ulaşılır.” sözlerini kullandı.

“Ortalama memur maaşındaki reel artış yüzde 125’e ulaştı”

Işıkhan, kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarını düzenleyen 7. Dönem Toplu Sözleşme ile çalışanlar lehine önemli iyileştirmeler yapıldığını söyledi.

Temmuz ayında yapılan zamlarla asgari memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarıldığını belirten Işıkhan, şöyle konuştu:

“Böylece 2023 yılında en düşük memur maaşındaki artış oranı yüzde 141, ortalama memur maaşındaki artış oranı ise yüzde 128 oldu. Aralık 2002 ile Ekim 2023 arasındaki döneme baktığımızda ise reel artış oranı yüzde 128 olarak gerçekleşti. En düşük memur maaşı yüzde 192’ye, ortalama memur maaşındaki reel artış ise yüzde 125’e ulaştı. Çalışanlarımızı enflasyona karşı koruma ilkemizi önümüzdeki dönemlerde de aynı kararlılıkla sürdüreceğiz.”

3 bin 600 ek gösterge düzenlemesiyle 5,3 milyon çalışan ve emekli kamu çalışanı ile bunlardan yararlananların ek göstergelerinin yeniden belirlendiğini hatırlatan Işıkhan, şöyle konuştu:

“Öğretmen, sağlık çalışanı, polis ve din görevlisi ek göstergelerinin 3600’e çıkarılmasının yanı sıra, uzman jandarma ve uzman çavuşlar, avukatlar, şube müdürleri, müdür ve müdür yardımcıları ile il uzman ve müfettişlerinin ek gösterge rakamları da 3600’e çıktı. Yine bazı istisnalar dışında “Unvanlarda daha yüksek veya daha düşük artışlar olmasına rağmen tüm kamu görevlilerinin ek gösterge sayıları 600 puan artırıldı. Ayrıca birinci dereceye terfi eden memurlarımız için de hükümet olarak 3600 ek gösterge düzenlemesini hayata geçireceğiz.”

(Devam edecek)

selendi-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu