Haber

Kanada cezaevlerinde son 7 yılda 9 mahkum ötenazi nedeniyle hayatını kaybetti.

Kanada’da yapılan araştırmaya göre, son 7 yılda ülkede cezaevlerinde kalan 9 mahkum ötenazi yaparak yaşamına son verdi.

Calgary Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü öğretim üyesi Jessica Shaw’ın cezaevlerinde tıbbi yardımlı ölüm olayları üzerine yaptığı araştırma, federal hapishanelerdeki mahkumlar arasında ötanazi ile hayatına son vermek isteyenlerin sayısının arttığına dikkat çekiyor. Ülkedeki cezaevleri yüksek.

Araştırmaya göre, Kanada’da ötenaziye izin veren yasanın yürürlüğe girdiği Haziran 2016’dan 31 Mart 2023’e kadar 27 mahkum ötenazi için başvurdu.

Başvuranlardan 9’unun dileği yerine getirilmiş ve ötenazi ile yaşamlarına son verilmiştir.

Shaw’un araştırmasına göre son yıllarda İsviçre, Belçika ve İspanya’daki cezaevlerinde de benzer uygulama yapılıyor. Bu ülkelerin her birinde sadece bir mahkûm ötenazi ile hayatına son verdi.

Shaw, olayların bildirilmesi ve kararların nasıl alındığı konusunda şeffaflık eksikliğinin endişe verici olduğuna dikkat çekti.

Hapishanelerdeki ötenazi uygulamaları hakkında şeffaf ve tatmin edici kamuoyu bilgilendirmesi davetinde Shaw, “Parmaklıklar arkasında ve kapalı kapılar ardında olup bitenlerden endişe duyuyoruz.” dedi. terimini kullandı.

Kanada, dünyada tıbbi yardımlı ölü mahpusları bir hak olarak onaylayan ve bunun nasıl sağlanacağına dair yönergeler sunan tek ülke olarak biliniyor.

Ülkedeki mahkûmlardan gelen talepler cezaevi idaresi tarafından işleme alınır ve mahpusun başvurusu harici iki tıbbi değerlendirme görevlisi tarafından karara bağlanır.

Resmi istatistiklere göre yaklaşık 32.000 erkek ve kadın mahpusun bulunduğu Kanada cezaevlerinde mahpusların çoğunluğu 50 yaş ve üstü mahpuslardır.

Bu kümenin başta kanser olmak üzere tıbbi yardımlı ölüme yol açan diğer hastalıklara yakalanma riskine maruz kaldığı resmi raporlara da yansımaktadır.

1976’da ölüm cezasının resmi olarak kaldırıldığı Kanada’da, federal hükümetler bu tarihten önce düzenli olarak ölüm cezalarını müebbet hapis cezasına çevirmişti.

Resmi kayıtlara göre son idam cezasının 1962’de infaz edildiği Kanada’da ötenazi yoluyla insanların yaşamlarına son vermelerine izin veren yasa Haziran 2016’da kabul edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu