Teknoloji

Olağanüstü Hayvan Deneyleri

Hayvanların Onlara acı ve ıstırap ve kalıcı zararlar veren bu deneyler, Bazen tıbbın ilerlemesi için gerekli görülse de, genellikle insanlık dışı olarak tanımlanır. Sıçanlar ve sıçanlar bu hastalığa yakalanmış olsa da, kediler, köpekler, hamsterler, domuzlar, tavşanlar ve koyunların yanı sıra her gün bir deney için acı çeken birçok hayvan her gün terk ediliyor.

Geçmişten bugüne etik tartışmalar her zaman devam ederBu hayvan deneyleri, akıl almaz ortam ve koşullarda, olağanüstü şekillerde gerçekleştiriliyor ve her geçen gün bizleri şaşırtmaya devam ediyor.

Köpeklerin kalbi, böbrekleri ve akciğerleri, deneysel unsurların insan organlarının işlevini nasıl etkileyebileceğini incelemek için kullanılır; Fareler, çeşitli kimyasalların insanlarda kansere neden olup olmayacağını belirlemek için denek olarak kullanılır.

Hassas İçerik

Maymunlar çoğunlukla aşırı voltajın insan davranışını nasıl etkileyebileceğini incelemekve kediler, hasarlı omurilikleri ve sınır aktivitesinin insan uzuv hareketlerini nasıl etkileyebileceğini belirlemek için çeşitli kimyasallara maruz bırakılır.

Ayrıca domuzlar insanların kalp pillerine ve diş implantlarına nasıl tepki verecekleri Konuyla ilgili test yapılırken; Hamile tavşanlar, çeşitli bakteri ve virüslere maruz kaldıklarında anne ve bebeklerin nasıl etkileneceğini belirlemek için çeşitli kimyasallara zorlanırlar.

Deneyler günlerce, aylarca hatta yıllarca sürebilir ve çoğu zaman hayvanlar için dayanılmaz ıstıraplara neden olur.

Hassas İçerik

Kusma, ishal, iştah ve kilo kaybı, kızarıklık, kanama ve soluma hayvan deneylerinin yaygın yan etkileridir ve inme, kalp yetmezliği, kanser ve ölüm alabilir Bu deneyler sırasında hayvanlar üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için ağrı kesici gibi çeşitli ilaçlar verilebilirken bazen ilaç desteği tercih edilmemektedir.

Test için kullanılan bazı hayvanlar Bu amaçla yetiştirilen zaman zaman barınaklardan ve yırtıcı doğadan alınabilir. Yabani hayvanlar genellikle kafeslerde ve kutularda yaşamaya zorlanırken, bu ortamlarda hareket özgürlüğü yoktur ve bu alanların birçoğu kapalıdır.

Düzenli aralıklarla pek çok hayvan deneyine tanık olmamıza rağmen son zamanlarda tanık olduğumuz “boynuzlu fare” bu uygulamaların en çarpıcı örneklerinden biridir.

Boynuzlu fareler yetiştirmek için geyikten fareye hücre nakletmekBilim adamları bu deneyle modern tıbbı geliştirmeyi, kemik yaralanmalarını güzelleştirmeyi ve kaybedilen uzuvları yeniden büyütmeyi amaçlıyordu.

Hedeflerine ulaşan araştırmacılar, önce boynuz dokusunun hücresel yapısını incelediler ve çeşitli testlerden sonra bu hücreleri farelerin başlarına yerleştirdiler. Bu işlemden fareler 45 gün sonra küçük boynuzlargeliştirmeye başladı.

Fareler üzerinde yapılan bir başka çarpıcı deney de, farenin sırt bölgesinde “insan kulağı” üretilmesiydi.

Hassas İçerik

Doğuştan kulaksız ya da tesadüfen kulaklarını kaybetmiş insanlara umut vermek amacıyla gerçekleştirilen bu deneyde, insan kaburgasındaki kıkırdaktan yapılmış kulak, yaklaşık 2 ayda 5 cm uzunluğa ulaştı.

İnsan vücudundan alınan küçük bir örnek, farenin vücudunda kulak üretmeyi mümkün kıldı ve bilim adamları da bunu başardı. burun ve kulak oluşturulabilirsöylemişti.

Öte yandan deney için göz kapakları dikilen bir makak maymunu ise doğar doğmaz annesinden alındı.

Hassas İçerik

Göz kapaklarına verdiği zararın yanı sıra kafatasına takılan elektronik sonarlı maymun, 3 yıldır duygusal yoksunluk deneye konulmuştur. Kafesinde tek başına olan yavru, annelik işlevini yerine getirmesi için 2 adet makyajlı meme ucu bulunan havluyla kaplı bir cihaza sarılı tutuldu.

Bu deney ile bebeğiniz davranışsal ve sinirsel gelişimin izlenmesi hedef alındı. Deneyin sonunda maymun öldürülecek ve beynindeki işitsel, görsel ve motor beceri alanları incelenecekti. Bu deneyden sağ çıkmayı başaran maymun, dişi bir makak maymununa gönderildi ve güzelleşerek 20 yıl hayatta kalmayı başardı.

Başka bir deneyde, bu kez maymunlardan kendilerine takılan bir robotik kolu zihinleriyle kontrol etmeleri istendi.

Hassas İçerik

felçli insanlar gelişmiş protezleri akıllarıyla çalıştırmayı hedefliyor.ve bir bakıma beyin-makine arayüzleri oluşturmak için, bu deneyde maymuna, motor korteksin el ve kol bölgelerine birer tane olmak üzere iki beyin implantı nakledildi.

Bu implantlar motor nöronların aktive olmasına neden oldu ve son olarak maymun; Düğmelere basmaya, düğmeleri çevirmeye ve yiyeceğe uzanmaya tam bir inançla koluna rehberlik edebildi.

1930’lardan 1950’lere kadar çeşitli organ nakilleri yaptığı bilinen Dr. Demikhov, bu uygulamalara köpekleri de dahil ederek “çift başlı köpek” deneyini gerçekleştirdi.

Hassas İçerik

Bir köpeğin kafasını vücudundan ayırarak başka bir köpeğe aktarmayı hedefleyen Demikhov, ilk olarak bir köpek yavrusunun başı ve ön ayakları vücudundan almıştı. Nakledilen köpek ilk aşamada yavru olduğu için yetişkin köpeğin kalbi yeterince kan pompalayabiliyordu.

Bir vücutta iki kafa Ayrı ayrı beslenip birbirlerine dokunabiliyorlardı. Ancak her iki köpeğe de uygulanan bu deneyden 1 ay sonra yetişkin köpek öldü ve bu uygulama başarısızlıkla sonuçlandı.

Yaklaşık 65 milyon yıl önce nesli tükenen dinozorların antik kemiklerini ve fosillerini inceleyerek yeni şeyler keşfetmeyi amaçlayan bir grup araştırmacı, “dinozor gibi yürüyen tavuk” yaratmaya çalıştı.

Tavuklar, tüm kuşlar gibi, theapodlar olarak bilinen bir dinozor kümesinden türemiştir, bu nedenle bilim adamları bir tavuğa yapay bir kuyruk eklemenin yanı sıra ağırlık merkezini değiştirmeyi başardılar. dinozor gibi yürümek edebileceklerini düşündüler. Araştırmacılar tarafından hazırlanan kısa görselde tavuğun dinozor gibi yürüdüğünü görmek mümkün.

Tıbbı ilerletmek için yapılan hayvan deneylerinin yanı sıra kozmetik ve kişisel bakım ürünleri geliştirmek için yapılan başvuruların sayısı yadsınamayacak kadar fazladır. Bu noktada geçen yıl yayınlanan “Tavşan Ralph” görseli, bir hayvanın bu deneyler için çektiği acının en güzel ifadelerinden biridir.

Tüketim alışkanlıkları bu noktada büyük değer kazanıyor.

Hayvanlar üzerinde deney yapan markaların ürünlerini tüketmeye devam ettiğimiz sürece bu eziyete farkında olmadan devam ediyoruz. Hayvanlar üzerinde test yapmayan markalar ile tüketim alışkanlıklarımızı değiştirip sürdürdüğümüzde, Deneyen markalara olan talep azalacağından,tecrübesiz markaların arasına girmek için de çeşitli girişimlerde bulunabilirler.

Herhangi bir marka ile ilgili çalışmanın hayvan deneyleri yapıp yapmadığını anlamak için “ zulüm içermeyen / veganAmblemlere bakabilir, arama motorlarına “Marka vegan mı?” diye sorabilir, “Unexperimented” uygulamasını indirerek bu konu hakkında sorgulama yapabilirsiniz.

Hayvanlar, insan rahatsızlıklarına çözüm bulmak ve eserleri test etmek için test edilse de, bu deneyler insan vücudunun ve insan hastalıklarının ilaçlara, kimyasallara veya tedavilere nasıl tepki verdiğini doğru bir şekilde ölçmez.

Çünkü hayvanlar birçok yönden insanlardan çok farklıdır ve Hiçbir hayvan deneyi beklenen hedefe %100 oranında ulaşamaz. . Ayrıca günlük hayatımızda kullandığımız eserleri test etmek için kullanılan hayvanların yerini farklı alternatifler alabilir ve bu canlılara verilen zarar en aza indirilebilir.

Kaynaklar:Cruelty Free International, Humane Society, Peta 1, 2, 3, WordsSideKick.com, İlginç Mühendislik, Mihav, Ajanimo

karakopruajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu