Haber

Çete lideri Hakan Ayık’ın kafasını yakan uygulama! Yanlışlıkla polise yardım edip suç ortaklarını tuzağa düşürdü

Uluslararası silahlı organize suç örgütü Comanchero, İstanbul’da düzenlenen Kafes operasyonuyla çökertildi. Örgütün elebaşı Hakan Ayık’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi gözaltına alınırken, 55 şüphelinin yaklaşık 4,5 milyar lira değerinde mal varlığına el konuldu. Türkiye’nin başarılı operasyonu İngiliz basınında geniş yankı bulurken, elebaşı Hakan Ayık hakkında patlayıcı bir iddia ortaya atıldı. Ayık’ın kullandığı telefon uygulaması nedeniyle yanlışlıkla polise yardım ettiği ve suç ortaklarını tuzağa düşürdüğü iddia edildi.

ÇETE LİDERİ AYİK’IN DA YER ALDIĞI 37 KİŞİ GÖZALTINDA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dün İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda aralarında suç örgütünün firari elebaşı 44 yaşındaki Hakan Ayık’ın da bulunduğu 37 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Avustralya’da “Facebook gangsteri” olarak da bilinen Ayık, “büyük miktarda uyuşturucu temin etmek” suçlamasıyla Avustralya’nın New South Wales eyaletinin 10 yılı aşkın süredir en çok arananlar listesinde yer alıyordu.

AVUSTRALYA ÖVGÜ GÖSTERDİ: Türkiye BÖLGESEL LİDER

Avustralya Federal Polisi (AFP) sözcüsü, başarılı operasyonla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’ye övgüde bulunarak, “Türkiye, organize suçla küresel mücadelede bölgesel bir liderdir. AFP, Türk polisinin, terör örgütü olduğu iddia edilen kişileri önleme ve tutuklama konusundaki kararlılığına tanık olmuştur.” Organize suç “bunu takdir ediyor” dedi.

“AYIK’IN HATASI ORTAKLARINA BULUNDU”

Kafes operasyonu bugün dünya çapında ilgi gördü. Gazeteler, çete lideri Ayık’ın diz çöktüğü fotoğrafını “Avustralya’nın en çok aranan adamı Türkiye’de tutuklandı” ve “Avustralyalı uyuşturucu kaçakçısı Türkiye’de tutuklandı” manşetleriyle duyurdu. İngiliz yayıncı SKYNews, çetenin kendilerini dokunulmaz sanarak büyük bir hata yaptığını yazarken BBC, Ayık’ın ortaklarını yanlışlıkla ele verdiğine dikkat çekti.

ÇETİN BAŞINA GELEN UYGULAMA: AN0M

BBC’de yer alan habere göre, daha sonra soyadını ‘Reis’ olarak değiştiren Ayık’ın kullandığı ‘An0m’ isimli telefon uygulaması yüzlerce şüphelinin yakalanmasını sağladı. 2021 yılında kamuoyuna açıklanan bir FBI soruşturmasında yapılan suçlamalara göre Ayık, An0m uygulamasının üç yöneticisinden biriydi ve uygulamanın organize suç dünyasında yaygınlaşmasında etkili olan dört isim arasında yer alıyordu. Kullanıcılar uygulamanın şifrelendiğini düşünüyordu ancak uygulama aslında yazışmaları izleyen FBI tarafından kontrol ediliyordu.

BİLMEDEN POLİSE YARDIM ETTİ

Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) ile FBI’ın 16 ülkede yürüttüğü bugüne kadarki en büyük polis operasyonlarından biri olan “Truva Kalkanı”nın Hakan Ayık sayesinde ilerlediği ortaya çıktı. FBI’ın yönettiği operasyonda polisin suç örgütlerine sattığı An0m şifreli telefonlar, Hakan Ayık tarafından tanıtılarak diğer suç örgütlerine de satıldı. Bu, 16 ülkenin polisinin suç örgütlerini kolaylıkla takip etmesini sağladı. Suçlulara polisin suç örgütlerine sattığı şifreli iletişim hattı An0m üzerinden ulaşıldığı için operasyona tarihi Truva Atı’na gönderme yapılarak “Truva Kalkanı” adı verildi. Europol kaynaklarına göre polisin zalimlere satmayı başardığı şifreli sınır, Hakan Ayık sayesinde yaygınlaştı. Ayık farkında olmadan polise yardım ederken suç ortaklarını da tuzağa düşürdü.

SUÇ ÖRGÜTLERİNE BAŞVURU TAVSİYE ETTİ

Avustralya polisine göre suç örgütleri arasında An0m’in kullanılmasında en etkili güç Hakan Ayık’tı. Suç örgütlerine sızan sivil polislerin 2018 yılında satmaya başladığı şifreli telefonu ilk satın alan kişilerden biri de Hakan Ayık oldu. Yalnızca mesaj gönderip alabilen ve şifresinin hiçbir zaman çözülemeyeceğine inanılan telefonu Ayık’ın almasıyla satışlar arttı. bilgisayar korsanları. Çünkü Hakan Ayık kendi şebekesi içerisinde birçok telefonun reklamını yaptı. Avustralyalı yetkililere göre bu durum polisin işini çok kolaylaştırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu